Duurzaamheid

We worden overspoeld door berichten dat de aarde snel duurzamer moet. De urgentie kan verlammend werken. Waar begin ik? Je bent eigenlijk al begonnen door dit te lezen. Laudea heeft de kennis en kunde in huis om uw product duurzaam te ontwerpen of de duurzaamheid van uw bestaande product te verbeteren. 

Voorleven

Vooral onze kinderen zien we worstelen door de grote hoeveelheid nieuws over het klimaat. Laten we het niet op onze kinderen afschuiven maar zelf aan de slag gaan. Ik geef vaak als voorbeeld dat kinderen uit de jaren tachtig werden onderwezen dat roken slecht is voor de gezondheid terwijl de huiskamers blauw stonden van de rook en onderwijzers in de pauze een sigaret opstaken. De ouders van die generatie zijn uiteindelijk zelf gestopt met roken. Waarom zullen we onze kinderen onnodig bang maken? Waarom zouden we ons probleem op een volgende generatie afschuiven? Educatie werkt het beste door het “voor te leven”. Zij leren niet door wat we zeggen, maar onze kinderen leren van hoe wij handelen. 

Duurzaam ontwerpen

Als consument merk ik dat het lastiger is veranderingen door te voeren omdat ik onderdeel ben van een bestaand systeem. Als ontwerpbureau staat Laudea aan het begin van een ontwerp en samen met u als producent hebben we een grote invloed op de duurzaamheid. Op de keuze van materialen die beter recyclebaar zijn. Of verpakkingen die minder milieubelastend zijn. Ook de manier waarop uw product gemonteerd of gedemonteerd kan worden is van invloed op het kunnen scheiden van materialen.

Repareren

Een product dat lang functioneel blijft is een duurzaam product. Één van de oplossingen om een product langer te laten functioneren is repareren. Het europees parlement probeert de positie van consumenten te versterken door “het recht op reparatie” te vergroten. Door het systematisch, kosten-efficiënt en kosten-aantrekkelijk te maken. U als producent zal die repareerbaarheid moeten vergroten om aan deze vraag te moeten voldoen. Daarnaast kan repareerbaarheid uw product populairder maken. Bij Laudea is de kennis aanwezig om u daarbij. te helpen.