Design voor hergebruik

Bij Design for R draait alles om het toepassen van slimme ontwerpprincipes die producten een langer en betekenisvoller leven geven. Een van de meest impactvolle strategieën hierin is design for re-use: ontwerpen met hergebruik als uitgangspunt. Hergebruik is de kleinste cirkel in de circulaire economie. Dit gaat verder dan recycling of het aanschaffen van een tweedehands product: het doel is om producten en onderdelen  door middel van slim ontwerpen zo lang mogelijk in gebruik te houden, met minimale verspilling van materialen en energie. Zo zie je dat deze technieken veelal worden toegepast in de deel-economie. 

Lees meer »

Ontwerpen voor betere repareerbaarheid

Als techneut is er niets zo frustrerend als een apparaat dat niet te repareren valt. In mijn huishouden zijn er talloze voorbeelden van apparaten die zelfs niet open te schroeven waren voor onderzoek of reparatie. 

Lees meer »

"Addiction to urgency" doorbreken met productontwikkeling

Leven in een constante staat van urgentie voelt misschien productief, maar heeft vaak schadelijke gevolgen voor je bedrijf op de lange termijn. Wanneer je “verslaafd” raakt aan het gevoel van druk en haast, loop je het risico om in een vicieuze cirkel te belanden waarin alles nu moet gebeuren, zonder ruimte voor reflectie en innovatie.

Lees meer »

Duurzaam product ontwerp

Als ontwerpbureau staat Laudea aan de wieg van nieuwe producten. Design for R biedt uitkomst in meerdere vormen om duurzaamheid centraal te stellen. 

Lees meer »

3D printen als rapid prototyping

Eigenlijk kun je in alle fasen van productontwikkeling rapid prototyping toepassen. Wat niets anders wil zeggen dan: Het fysiek maken van je ontwerp om te kunnen visualiseren en testen. Bij Laudea gebruiken we diverse vormen van rapid prototyping waaronder 3D printing.

Lees meer »