Duurzaamheid

We worden overspoeld door berichten dat de aarde snel duurzamer moet. De urgentie die via de media op ons afgevuurd wordt kan verlammend werken.

Waar begin ik? Je bent eigenlijk al begonnen door dit te lezen. Laudea heeft de kennis en kunde in huis om uw product duurzaam te ontwerpen of de duurzaamheid van uw bestaande product te verbeteren. 

Voorleven

Vooral onze kinderen zien we worstelen door de grote hoeveelheid nieuws over het klimaat. Laten we het niet op onze kinderen afschuiven maar zelf aan de slag gaan. Ik geef vaak als voorbeeld dat kinderen uit de jaren tachtig, waar ik er zelf één van ben, werden onderwezen dat roken slecht is voor de gezondheid. Ondertussen stonden de huiskamers blauw van de rook en onderwijzers staken hun sigaret op in de pauzes. De ouders van die generatie zijn uiteindelijk zelf gestopt met roken. Waarom zullen we onze kinderen onnodig bang maken? Waarom zouden we ons probleem op een volgende generatie afschuiven? Educatie werkt het beste door het “voor te leven”. En dat wil zeggen, kinderen leren niet door wat we zeggen, maar door ons handelen. Laudea helpt u door een concreet plan te maken dat gebaseerd is op actie en niet op vingertje wijzen. Met onze gezonde dosis realiteitszin helpen we u verder. 

Duurzaam ontwerpen

Als consument merk ik dat het lastiger is veranderingen door te voeren omdat ik onderdeel ben van een bestaand systeem. Als ontwerpbureau staat Laudea aan het begin van een ontwerp en samen met u als producent hebben we een grote invloed op de duurzaamheid. Op de keuze van materialen die beter recyclebaar zijn. Of verpakkingen die minder milieubelastend zijn. Ook de manier waarop uw product gemonteerd of gedemonteerd kan worden is van invloed op het kunnen scheiden van materialen of de repareerbaarheid.

Repareren

Een product dat lang functioneel blijft is een duurzaam product. Eén van de oplossingen om een product langer te laten functioneren is repareren. Het Europees parlement probeert de positie van consumenten te versterken door “het recht op reparatie” te vergroten. Door het systematisch, kosten-efficiënt en kosten-aantrekkelijk te maken. U als producent kunt die repareerbaarheid vergroten om aan deze vraag te kunnen voldoen. Repareerbaarheid maakt uw product populairder. Bij Laudea is de kennis aanwezig om u daarbij te helpen.