Foldable greenhouse

Verleng het seizoen

Dit project is uit een eigen behoefte ontstaan. Ik ben een vervend hobbytuinder en tracht in mijn groentetuin een diversiteit aan groenten en kruiden te kweken. Tomaten, paprika's en komkommers kweekte ik vooralsnog  in de open lucht maar het kweekseizoen in Nederland is dan erg kort. Met name tomaten willen nogal eens barsten door koude schokken van bijvoorbeeld een regenbui. De wens voor een kasje was hier geboren. Verlengen van het seizoen en beschermen van gevoelige gewassen zoals ook het opkweken van jonge planten. 

Uitzicht en formaat

De aanschaf van een kasje lijkt voor de hand liggend echter heeft het perceel met 1,65m breedte een onhebbelijke maat voor de standaard glazen kasjes. Daarbij heb ik vanuit mijn tuin een geweldig uitzicht dat wordt belemmerd door het kasje. Let wel, op de plaats waar de meeste zon is. het betreft een zogenaamde koude kas dus ik wil zo vroeg mogelijk in het seizoen zon in mijn kasje. Zie hier de basis om er een kas van te maken die in de winter op te bergen is. Bijkomend voordeel is dat lichte materialen veelal niet tegen vorst kunnen.

Visualisatie van het groeiseizoen en opvouwbare kas. 

Eisen en wensen

In productontwikkeling is het van het belang om overeenstemming te hebben over de eisen en wensen van een product of dienst. Hier ben ik echter zelf opdrachtgever en uitvoerder maar in samenwerking met een team van mijn klanten is het cruciaal. Niet alleen om duidelijkheid te schaffen over waar het uiteindelijke product aan moet voldoen, maar het triggerd het team tot nadenken of dit product daadwerkelijk het probleem oplost die ze voor ogen hebben. Je snapt het.... innovatie is hier al volop gestart en in beweging. 

Eisen

  • bescherming van gevoelige gewassen
  • 1,65m breed
  • minimaal 1,80m hoog (een volwassen persoon moet er in kunnen staan)
  • eenvoudig op te zetten en af te breken. 
  • Zou klein mogelijk op te bergen
  • Eenvoudig onderhoud of vervanging bij schade

Wensen

  • bij voorkeur met één persoon te monteren en af te breken.